Gdynia- Restauracje Kapitan Cook i Róża Wiatrów przy Skwerze Kościuszki

Gdynia- Restauracje Kapitan Cook i Róża Wiatrów przy Skwerze Kościuszki
hieronimkowalik

sobota, 19 listopada 2011

Gotuj z Hirkiem - Łosoś marnowany po "Szwecku".

Przepis ten przywiozłem od przyjacólłpodczas pobytów w Szwecji i jest już przezemnie sprawdzony kilkadziesiąt razy.
Potrzebujemy świeżego całego łososia  ( może być polski lub norweski)  o wadze 3 do 5 kg, filetujemy w ten sposób, aby obydwie połowy po usunięciu kręgosłupa i ości brzusznych,były połączone skórą w miejscu płetwy grzbietowej.
Przygotowanie marynaty ( proporcje niżej podane sa dla 1 kg ryby):
1.Koper suszony ( najlepszy gat. Firmy Kamis) - 2 łyżki stolowe.
2.Sól morska  - 2 łyżki stołowe.
3.Cukier - 2 łyżki stołowe.
4.Pieprz biały tluczony w moździeżu na  tzw.kaszę (Uwaga: niemoże być mielony) -
2 lyżki stołowe.
W/w składniki mieszamy na sucho w misce wysypujemy na wyfiletowanego łososia ze skórą .Składamy połówki łososia ,wkładamy w gruby worek foliowy zawiązujemy sznurkiem lub gumką recepturką  , aby był szczelny.
Wkładamy na półmisku lub tacy do lodówki i przewracamy rano i wieczorem przez
4 do  5 dni w zależności od wielkości łososia ( im większy ,to dłużej - oriętacyjnie min.1 dzień na każdy kg łososia). Po tym terminie, otwieramy worek , zlewamy powstałą zalewę ,a po otworzeniu połówek łososia zgarniamy delikatnie pozostałą mieszankę po marynacie. Łososia kroimy skośnie ostrym nożem w plastry o grubosciach w/g upodobania.Świetna zakąska do zimnej polskiej wódki. Życzę smacznego.Hirek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz